Festivalbilaga

Några sidor ur en festivalbilaga producerad åt Ulricehamns Tidning.

Jag planerade tidningen och bokade in artistintervjuerna. Skrev några texter själv, bland annat huvudartikeln med The Hives samt ingångskrönika. Redigerade sedan hela tidningen.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Texten ur the hives-intervjun:

“DET GÅR INTE ATT FÖRBEREDA SIG PÅ THE HIVES”

Den tveklöst största bokningen för årets festival återvänder till Sverige för en exklusiv spelning. Är Ulricehamn redo för The Hives?

UPORT. Året är 2001 och den den numera insomnade men legendariska Hultsfredsfestivalen stod i sin framgångssagas zenit. Tidigare under helgen har akter som Ash, Soundtrack of our Lives, Faithless, Aimee Mann, Feven, Soulfly och Dropkick Murphys packat gräset framför kravallstaketet på näststörsta scenen Pampas.. Klockan är halv två, natten till söndag, och ett ungt band på uppgående har fått äran att stänga festivalen:
Ut struttar en tanig liten dalmas i kostym och greppar mikrofonen…
– Först och främst vill jag tacka alla våra förband!

Ett påstående som då kändes så kaxigt att det var på allas läppar efter konserten känns idag ganska rimligt. Bara två år senare fick gruppen motta svenska Musikexportpriset på grammisgalan för sina stora framgångar utomlands.

Skivsläppen, turnéerna och utmärkelserna avlöste varandra under 00-talet. Sedan blev det tyst. Hade det med Tambourine-härvan att göra? Under flera år, mellan 2010 och 2015, var gruppen indragna i ekonomiska rättegångstvister med andra band och sin gamla studio Tambourine Studios, där The Hives får ses som de stora förlorarna i förhandlingarna.
Bandets sångare Per Almqvist– eller Howlin’ Pelle som han kallar sig i band sammanhang, blir kort i tonen vid frågan.
– Nej, vi körde väl på som vanligt efter det där.

Det är tydligt att han vill lägga det där bakom sig. Men han bekräftar att man varit lite osynlig på hemmaplan de senaste åren.
– Egentligen tänkte vi, när man var yngre, att man inte skulle bli ett sådant band som aldrig spelade i Sverige. Men nu har vi tyvärr blivit lite så själva.
Eftersom man inte haft något nytt material så har det varit lite svårt att fortsätta spela här hemma, i Europa eller ens i USA, menar Pelle. Istället har bandet det senaste året testat nya ställen som Sydamerika, Kina och Turkiet.
Men varför har det nya materialet dröjt?
– Nej, det är bara det att vi måste komma överens om vad som är bra. Det är inte så lätt, men så har det alltid varit.

Fast de har mycket nytt på gång nu, lovar han. Även om han inte vågar ge något konkret besked om när det är dags för nästa släpp.
Kommer ni spela några av de nya låtarna i Ulricehamn?
– Ja, någon låt kommer vi nog bjuda på, men det är inte kul med allt för mycket nytt på festival så där. Då står alla bara stilla och lyssnar istället för att dansa.
Något som The Hives inte föredrar; genom hela sin karriär har man vårdat sitt signum att vara ett riktigt bra liveband. Mycket energi och roliga mellansnack från Pelle som ser fram emot att få prata svenska på scenen.
– Ja, det blir lite ovant nu när jag har pratat på engelska så länge mellan låtarna. Man få passa sig så man inte kommer hem och låter som Dolph Lundgren…

De har lovat Sebastian Andersson att vara exklusiva i Ulricehamn över sommaren. Och det tänker de stå fast vid, förklarar Pelle. Däremot planerar man en turné i Sverige till hösten istället.
Varför föll valet på Ulricehamn i sommar?
– Nej, de var väl först på att fråga, antar jag, säger Pelle först.
– Men faktiskt, säger han sen. Vi har hört väldigt mycket bra om Ulricehamn. Många som har varit där säger att det är väldigt trevligt och bra för artisterna. Sånt spelar roll.
Bandet ser fram emot att få komma hem och spela i den svenska sommaren, men Pelle har ett bekymmer:
– Jag har hört att Ulricehamn är väldigt fint, jag hoppas inte vi kommer och förstör det med vår rockmusik?

Självförtroendet för vad den egna musiken kan åstadkomma är i alla fall orubbat. Efter att ha blivit lugnad på den punkten (Ulricehamn kommer inte att stå i lågor på grund av brinnande rockmusik) är han väldigt nyfiken på festivalen och ställer många frågor, bland annat vill han veta vilka andra artister som är bokade. Jag kontrar:
Men vad har Ulricehamn och Uport att vänta av er då?
Pelle blir tyst och funderar.
– Vad ska man säga? Lite kan det vara som att sväva på ett moln, vara på fest och se en actionfilm samtidigt, samtidigt som man blir påkörd av ett tåg och snurrar runt i en torktumlare. Är det en bra formulering?
Men sedan slår han bort sina tvivel:
– Äsch, det går inte att vara förberedd på oss, så det är ingen idé att man försöker.

MINDY LARA